You are currently viewing Απόστολος Καμαρινάκης: Ο Λιμένας Ελευσίνας, σημείο αναφοράς για εμπορευματικές ροές και Θριάσιο
Απόστολος Καμαρινάκης: Ο Λιμένας Ελευσίνας, σημείο αναφοράς για εμπορευματικές ροές και Θριάσιο

Άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολου Καμαρινάκη στο περιοδικό Logistics & Management

Καταλυτική παράμετρο για την ενίσχυση των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών αποτελεί ο λιμένας Ελευσίνας, ο οποίος διαθέτει πλέον τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε έναν ακόμη δυναμικό κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα της δυτικής Αττικής.

Η Ελευσίνα διαθέτει τον μεγαλύτερο δημόσιο εμπορικό λιμένα στην Αττική, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση χύδην φορτίων.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της Μεσογείου, την αξιοποίηση του οποίου επιχειρεί να αναδείξει ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.).

Στον τομέα των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών, ο λιμένας Ελευσίνας θεωρείται κόμβος αναφοράς, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης. Προστιθέμενη αξία στον επενδυτικό σχεδιασμό προσδίδει η σύνδεσή του –ως φυσικού επίνειου– με το Θριάσιο πεδίο, όπου θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο μεταφορών και logistics στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο λιμένας Ελευσίνας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για επέκταση του λιμένα Πειραιά, βρίσκεται σε περιοχή όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες βιομηχανίες της Αττικής και γειτνιάζει με βασικούς οδικούς άξονες, καθώς και με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στην περιοχή, μάλιστα, λειτουργεί αεροδρόμιο που μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς, ενώ οι λιμενικές υποδομές της Ελευσίνας προσφέρονται ιδανικά για ανάπτυξη ναυτιλίας μικρών αποστάσεων με ταχύπλοα πλοία γραμμής, για τη μεταφορά εμπορευμάτων, –κυρίως αγροτικών προϊόντων– από και προς τα κοντινά νησιά, ώστε να διευκολυνθεί η ακτοπλοΐα στον Πειραιά.

Με γνώμονα την αρχή πως τα λιμάνια πρέπει να είναι «τόποι εργασίας και ευημερίας», η Ο.Λ.Ε. Α.Ε., φορέας διαχείρισης του λιμένα, υλοποιεί απαραίτητους σχεδιασμούς για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής λειτουργίας του, με βασική κατεύθυνση την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την πολλαπλασιαστική αύξηση των εσόδων και τη δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου οικονομικού φορέα. Στόχος είναι να αποκτήσει η Ελευσίνα ένα σύγχρονο, εξωστρεφές και δυναμικό λιμάνι.

O επιχειρηματικός κόσμος έχει αντιληφθεί τη σημασία και τα οφέλη της χρήσης των λιμενικών υποδομών της Ελευσίνας για εμπορευματικές μεταφορές με οικονομία, ταχύτητα και αξιοπιστία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 σημειώθηκε αύξηση της εμπορευματικής κίνησης σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2019, ενώ οι ανοδικοί ρυθμοί διατηρούνται, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία.

Με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αλληλεπίδραση μεταξύ της αγοράς και των λιμενικών υποδομών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η Ο.Λ.Ε. Α.Ε. έχει αναπτύξει εποικοδομητική συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.), στο πλαίσιο της οποίας εξετάζονται όλα τα σενάρια ανάπτυξης του τομέα των μεταφορών και των Logistics με επίκεντρο την Ελευσίνα.

Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και υποδομές στην περιοχή, η προοπτική της δημιουργίας ενός σημαντικού εμπορευματικού κέντρου πλησίον της ζώνης ευθύνης του λιμένα Ελευσίνας, εξασφαλίζει τεράστια οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.

Ενεργειακός κόμβος σε συνεργασία με τη ΔΕΣΦΑ

Για τον Οργανισμό αποτελεί μεγάλο στοίχημα να συνδυάσει την ανάπτυξη του λιμένα με την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να αναδειχθεί σε «πράσινο» λιμάνι.

Σε αυτή την πρόκληση απαντάμε με υψηλά στάνταρ, μετά και την πρόσφατη υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε. Α.Ε.) και του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.), για θέματα ανάπτυξης, επέκτασης και προώθησης της διαθεσιμότητας του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ / Liquefied Natural Gas [LNG]) ως περιβαλλοντικά φιλικού καυσίμου.

Η συνεργασία αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο το ρόλο της Ελευσίνας, που καθίσταται πλέον και σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού με φορτηγά LNG (LNG truck loading), προς όφελος των πολιτών και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.